Nova pravila za pilane u RS

Bez autora
May 16 2010

Vlada RS donijela je uredbu o minimalnim tehničko-tehnološkim uslovima za rad firmi za primarnu preradu drveta, kojom se propisuje da pilana posjeduje tehničko-tehnološku dokumentaciju, odnosno projekte i odgovarajuću površinu zemljišta na kojoj se nalazi. To podrazumijeva da pilana posjeduje stovarište trupaca, odnosno balvanište, pilansku halu sa pomoćnim radionicama, stovarište piljene građe i posebne prostorije. U uredbi je navedeno da pilana treba da ima stovarište sirovine za cijepanje, najmanje dva postrojenja za cijepanje i stovarište gotovih proizvoda. Zgrada pilane obavezno mora da se nalazi između stovarišta trupaca i stovarišta piljene građe i da se sastoji iz pilanske hale i sporednih prostorija. U sastavu pilane obavezno se nalaze i posebne prostorije, koje mogu biti smještene uz ili van pilanske hale, kao što su prostorije za administraciju, prostor za ručavanje radnika, sanitarne prostorije i garderoba.

Nova pravila za pilane u RSVlada RS donijela je uredbu o minimalnim tehničko-tehnološkim uslovima za rad firmi za primarnu preradu drveta, kojom se propisuje da pilana posjeduje tehničko-tehnološku dokumentaciju, odnosno projekte i odgovarajuću površinu zemljišta na kojoj se nalazi.

"To podrazumijeva da pilana posjeduje stovarište trupaca, odnosno balvanište, pilansku halu sa pomoćnim radionicama, stovarište piljene građe i posebne prostorije", rekla je Vera Sajić, šef Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

U uredbi je navedeno da pilana treba da ima stovarište sirovine za cijepanje, najmanje dva postrojenja za cijepanje i stovarište gotovih proizvoda. Zgrada pilane obavezno mora da se nalazi između stovarišta trupaca i stovarišta piljene građe i da se sastoji iz pilanske hale i sporednih prostorija. U sastavu pilane obavezno se nalaze i posebne prostorije, koje mogu biti smještene uz ili van pilanske hale, kao što su prostorije za administraciju, prostor za ručavanje radnika, sanitarne prostorije i garderoba.

Fizička i pravna lica koja obavljaju djelatnost cijepanja drveta obavezna su da, u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove uredbe, usklade poslovanje sa njenim odredbama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik